Одлука о радном времену као одговор на ризике у раду угоститељских објеката
Decision on working hours as a response to risks in the work of catering facilities
Članak u časopisu (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Угоститељска дјелатност и њен развој са собом носи одређене користи. Тe користи се, између осталог, огледају у остваривању профита, запошљавању радника,
пружању услуга, плаћању пореза и такси надлежним органима. Сами угоститељски објекти су мјеста гдје се поред услуга смјештаја, пића и хране, многи људи окупљају
ради неког вида забаве или ужитка. Готово да је незамисливо модерно друштво без угоститељске дјелатности и угоститељских објеката. Велики број путовања у дане викенда (петком и суботом) има за примарни циљ забаву. Одласци и боравци у угоститељским
објектима постали су дио културе и обичаја нашег народа. Међутим, угоститељски објекти су постали и мјеста у којима се често дешавају разни деликти. Власници и запослени у угоститељским објектима не придржавају се прописаног почетка и завршетка радног времена. Због тога грађани који живе у близини угоститељских објеката немају
свој мир и спокој загарантован уставом и законима. Ризици присутни у угоститељским објектима често доводе... до напетости и поремећаја односа између грађана и
угоститеља. Ови ризици се могу умањити сaмo укoликo пoстojи aктивнa улoгa лoкaлнe зajeдницe и њeних прeдстaвникa у доношењу и спровођењу правних аката који
регулишу рад у овој области. Доношењем ефикасних одлука о радном времену угоститељских објеката и њиховом досљедном примјеном, локална заједница ствара услове за безбједно окружење.
Catering activity and its development bring along
certain benefits. These benefits, among others, are reflected in
making profits, employment of workers, provision of services and
paying taxes to the competent authorities. The catering facilities
are the places which, besides accommodation and meals, offer
entertainment and pleasure. It is hard to imagine modern society
without catering work and facilities. The entertainment is the the
first reason for people to go to weekend trips (on Fridays and
Saturdays). Going out and staying at a catering facility have
become a part of culture and customs of our nation. However,
catering facilities have also become places where criminal
offenses are commited. Catering facilities’ owners and employees
do not obey the working hours. This implies that citizens living
nearby the catering facilities do not have their peace guaranteed
by the constitution and law. Risks present in catering facilitiess
often lead to tension and disturbance... of relations between citizens
and caterers. These risks can be reduced only if there is an active
role of local community and its representatives in enactment and
implementation of legal acts regulating the work in this field.
Making effective decisions about working hours of catering
facilitiess and their strict implementation, local community
creates conditions for safe environment.
Ključne reči:
Odluka o radnom vremenu u ugostiteljskim objektima / Decision on working hours of catering facilitiessIzvor:
Безбједност-Полиција-Грађани (Бања Лука), 2010, 6, 1-2, 265-280Izdavač:
- Бања Лука : Министарство унутрашњих послова Републике Српске
Institucija/grupa
JakovTY - JOUR AU - Кековић, Зоран AU - Субошић, Дане AU - Васиљевић, Раденко PY - 2010 UR - http://jakov.kpu.edu.rs/handle/123456789/1017 AB - Угоститељска дјелатност и њен развој са собом носи одређене користи. Тe користи се, између осталог, огледају у остваривању профита, запошљавању радника, пружању услуга, плаћању пореза и такси надлежним органима. Сами угоститељски објекти су мјеста гдје се поред услуга смјештаја, пића и хране, многи људи окупљају ради неког вида забаве или ужитка. Готово да је незамисливо модерно друштво без угоститељске дјелатности и угоститељских објеката. Велики број путовања у дане викенда (петком и суботом) има за примарни циљ забаву. Одласци и боравци у угоститељским објектима постали су дио културе и обичаја нашег народа. Међутим, угоститељски објекти су постали и мјеста у којима се често дешавају разни деликти. Власници и запослени у угоститељским објектима не придржавају се прописаног почетка и завршетка радног времена. Због тога грађани који живе у близини угоститељских објеката немају свој мир и спокој загарантован уставом и законима. Ризици присутни у угоститељским објектима често доводе до напетости и поремећаја односа између грађана и угоститеља. Ови ризици се могу умањити сaмo укoликo пoстojи aктивнa улoгa лoкaлнe зajeдницe и њeних прeдстaвникa у доношењу и спровођењу правних аката који регулишу рад у овој области. Доношењем ефикасних одлука о радном времену угоститељских објеката и њиховом досљедном примјеном, локална заједница ствара услове за безбједно окружење. AB - Catering activity and its development bring along certain benefits. These benefits, among others, are reflected in making profits, employment of workers, provision of services and paying taxes to the competent authorities. The catering facilities are the places which, besides accommodation and meals, offer entertainment and pleasure. It is hard to imagine modern society without catering work and facilities. The entertainment is the the first reason for people to go to weekend trips (on Fridays and Saturdays). Going out and staying at a catering facility have become a part of culture and customs of our nation. However, catering facilities have also become places where criminal offenses are commited. Catering facilities’ owners and employees do not obey the working hours. This implies that citizens living nearby the catering facilities do not have their peace guaranteed by the constitution and law. Risks present in catering facilitiess often lead to tension and disturbance of relations between citizens and caterers. These risks can be reduced only if there is an active role of local community and its representatives in enactment and implementation of legal acts regulating the work in this field. Making effective decisions about working hours of catering facilitiess and their strict implementation, local community creates conditions for safe environment. PB - Бања Лука : Министарство унутрашњих послова Републике Српске T2 - Безбједност-Полиција-Грађани (Бања Лука) T1 - Одлука о радном времену као одговор на ризике у раду угоститељских објеката T1 - Decision on working hours as a response to risks in the work of catering facilities VL - 6 IS - 1-2 SP - 265 EP - 280 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_jakov_1017 ER -
@article{ author = "Кековић, Зоран and Субошић, Дане and Васиљевић, Раденко", year = "2010", abstract = "Угоститељска дјелатност и њен развој са собом носи одређене користи. Тe користи се, између осталог, огледају у остваривању профита, запошљавању радника, пружању услуга, плаћању пореза и такси надлежним органима. Сами угоститељски објекти су мјеста гдје се поред услуга смјештаја, пића и хране, многи људи окупљају ради неког вида забаве или ужитка. Готово да је незамисливо модерно друштво без угоститељске дјелатности и угоститељских објеката. Велики број путовања у дане викенда (петком и суботом) има за примарни циљ забаву. Одласци и боравци у угоститељским објектима постали су дио културе и обичаја нашег народа. Међутим, угоститељски објекти су постали и мјеста у којима се често дешавају разни деликти. Власници и запослени у угоститељским објектима не придржавају се прописаног почетка и завршетка радног времена. Због тога грађани који живе у близини угоститељских објеката немају свој мир и спокој загарантован уставом и законима. Ризици присутни у угоститељским објектима често доводе до напетости и поремећаја односа између грађана и угоститеља. Ови ризици се могу умањити сaмo укoликo пoстojи aктивнa улoгa лoкaлнe зajeдницe и њeних прeдстaвникa у доношењу и спровођењу правних аката који регулишу рад у овој области. Доношењем ефикасних одлука о радном времену угоститељских објеката и њиховом досљедном примјеном, локална заједница ствара услове за безбједно окружење., Catering activity and its development bring along certain benefits. These benefits, among others, are reflected in making profits, employment of workers, provision of services and paying taxes to the competent authorities. The catering facilities are the places which, besides accommodation and meals, offer entertainment and pleasure. It is hard to imagine modern society without catering work and facilities. The entertainment is the the first reason for people to go to weekend trips (on Fridays and Saturdays). Going out and staying at a catering facility have become a part of culture and customs of our nation. However, catering facilities have also become places where criminal offenses are commited. Catering facilities’ owners and employees do not obey the working hours. This implies that citizens living nearby the catering facilities do not have their peace guaranteed by the constitution and law. Risks present in catering facilitiess often lead to tension and disturbance of relations between citizens and caterers. These risks can be reduced only if there is an active role of local community and its representatives in enactment and implementation of legal acts regulating the work in this field. Making effective decisions about working hours of catering facilitiess and their strict implementation, local community creates conditions for safe environment.", publisher = "Бања Лука : Министарство унутрашњих послова Републике Српске", journal = "Безбједност-Полиција-Грађани (Бања Лука)", title = "Одлука о радном времену као одговор на ризике у раду угоститељских објеката, Decision on working hours as a response to risks in the work of catering facilities", volume = "6", number = "1-2", pages = "265-280", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_jakov_1017" }
Кековић, З., Субошић, Д.,& Васиљевић, Р.. (2010). Одлука о радном времену као одговор на ризике у раду угоститељских објеката. in Безбједност-Полиција-Грађани (Бања Лука) Бања Лука : Министарство унутрашњих послова Републике Српске., 6(1-2), 265-280. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_jakov_1017
Кековић З, Субошић Д, Васиљевић Р. Одлука о радном времену као одговор на ризике у раду угоститељских објеката. in Безбједност-Полиција-Грађани (Бања Лука). 2010;6(1-2):265-280. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_jakov_1017 .
Кековић, Зоран, Субошић, Дане, Васиљевић, Раденко, "Одлука о радном времену као одговор на ризике у раду угоститељских објеката" in Безбједност-Полиција-Грађани (Бања Лука), 6, no. 1-2 (2010):265-280, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_jakov_1017 .