Одлука о радном времену као одговор на ризике у раду угоститељских објеката
Decision on working hours as a response to risks in the work of catering facilities
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Угоститељска дјелатност и њен развој са собом носи одређене користи. Тe користи се, између осталог, огледају у остваривању профита, запошљавању радника,
пружању услуга, плаћању пореза и такси надлежним органима. Сами угоститељски објекти су мјеста гдје се поред услуга смјештаја, пића и хране, многи људи окупљају
ради неког вида забаве или ужитка. Готово да је незамисливо модерно друштво без угоститељске дјелатности и угоститељских објеката. Велики број путовања у дане викенда (петком и суботом) има за примарни циљ забаву. Одласци и боравци у угоститељским
објектима постали су дио културе и обичаја нашег народа. Међутим, угоститељски објекти су постали и мјеста у којима се често дешавају разни деликти. Власници и запослени у угоститељским објектима не придржавају се прописаног почетка и завршетка радног времена. Због тога грађани који живе у близини угоститељских објеката немају
свој мир и спокој загарантован уставом и законима. Ризици присутни у угоститељским објектима често доводе... до напетости и поремећаја односа између грађана и
угоститеља. Ови ризици се могу умањити сaмo укoликo пoстojи aктивнa улoгa лoкaлнe зajeдницe и њeних прeдстaвникa у доношењу и спровођењу правних аката који
регулишу рад у овој области. Доношењем ефикасних одлука о радном времену угоститељских објеката и њиховом досљедном примјеном, локална заједница ствара услове за безбједно окружење.
Catering activity and its development bring along
certain benefits. These benefits, among others, are reflected in
making profits, employment of workers, provision of services and
paying taxes to the competent authorities. The catering facilities
are the places which, besides accommodation and meals, offer
entertainment and pleasure. It is hard to imagine modern society
without catering work and facilities. The entertainment is the the
first reason for people to go to weekend trips (on Fridays and
Saturdays). Going out and staying at a catering facility have
become a part of culture and customs of our nation. However,
catering facilities have also become places where criminal
offenses are commited. Catering facilities’ owners and employees
do not obey the working hours. This implies that citizens living
nearby the catering facilities do not have their peace guaranteed
by the constitution and law. Risks present in catering facilitiess
often lead to tension and disturbance... of relations between citizens
and caterers. These risks can be reduced only if there is an active
role of local community and its representatives in enactment and
implementation of legal acts regulating the work in this field.
Making effective decisions about working hours of catering
facilitiess and their strict implementation, local community
creates conditions for safe environment.
Кључне речи:
Odluka o radnom vremenu u ugostiteljskim objektima / Decision on working hours of catering facilitiessИзвор:
Безбједност-Полиција-Грађани (Бања Лука), 2010, 6, 1-2, 265-280Издавач:
- Бања Лука : Министарство унутрашњих послова Републике Српске